Avrupa'daki staj Hikayem projesi okulumuz tarafından yıllık yapılan olağan sektör temsilcileri toplantı raporları, İŞKUR 2017 yılı Antalya İşgücü Piyasası Araştırma Raporu ve okulumuzun 2015-2019 Stratejik Planı incelenip, tespit edilen eksiklikler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır. İŞKUR raporları, sektör temsilcilerinden gelen geri dönütler, mezun izleme raporlarımız yiyecek içecek hizmetleri alanında nitelikli ve yeterli mesleki beceriye sahip .alışanlar bulunmadığını, öğrencilerimizin yeterli düzeyde uygulamalı eğitim yapmadan iş hayatına atıldıkları ve bundan dolayı da sektörün nicelikli eleman temininde güçlük çektiği görülmektedir. Bunun en büyük nedenleri; okulumuzun uygulamalı eğitim yapamaya yeterli olmaması, mezunlarımızın alanlarında yüksek öğrenime devam etmeden para kazanma hırsıyla iş hayatına atılmaları gelmektedir.
Proje okulumuzun yiyecek içecek alanı öğrencilerinin Bulgaristan ve Polonya'daki otellerde üç hafta boyunca staj yapmalarını içermektedir. Bu proje sayesinde öğrencilerimiz alanlarında temel beceri ve yeterlikliklerini Avrupa düzeyinde modern bir hale getirecek, yabancı dil seviyelerini yerinde uygulayarak yükseltecek, Avrupa'da staj imkanı bularak motivasyonları artacak ve yüksek öğrenime devam etmeleri için istekleri artacak, alanlarında uzmanlaşacaklar ve girişimcilik ruhları artacak , ortak bir Avrupa bilinci için kültürler arası anlayışlarının gelişmesine katkı sağlayacaklar ve topluma aktif olarak katılacaklar.
Projenin en temel amaçları; öğrencilerimize yurt dışında üç hafta süre ile staj imkanı sağlayarak onların alanlarında temel beceri ve yetkinliklerini turizm sektörünün taleplerine uyumlu hale getirmek, yabancı dil yeterliliklerini üst seviyelere çıkarmak, girişimcilik ruhlarının gelişmesine katkı sağlamak, Avrupa değerlerine karşı farkındalığı artırmak, elde edilen bilgiler ile daha iyi öğrenme performansı sağlayarak alanlarında istihdam edilebilmelerini ve kariyerlerinde ilerleme beklentilerini yükseltmektir. Aynı zamanda proje kurumumuzun hem sektör ile hem de yabancı kuruluşlar ile iş yapabilme ve uluslar arası düzeyde proje uygulayabilme yeteneğini artıracak, iyi uygulamaları ve yeni yöntemleri okulumuza entegre olmasına katkı sağlayacak ve kurumsal hedeflerimize ulaşmamıza yardımcı olacaktır.
Yurt dışı staj faaliyetine yiyecek içecek hizmetleri alanı 11. sınıf mutfak ve servis dalı öğrencileri katılacaktır. Projede yer alacak öğrenciler 10. sınıf sonundaki 6 aylık işletmelerde beceri eğitimini sorunsuz şekilde tamamlayan öğrenciler arasından öğrenciler arasından seçilecektir. Yazılı sınav (AB Programları ve İngilizce) ve sözlü mülakat (Devamsızlık, Kendini İfade Edebilme, İngilizce Konuşabilme) puanı toplamı 100 puan üzerinden en yüksek 6 öğrenci asil, 4 öğrenci yedek olarak seçilecektir. Başvuruda bulunan öğrencilerden yaşam standardı düşük, ailesi sosyal yardım sistemine bağlı 2 öğrenci, kırsal bölgede yaşayan ve toplu taşıma ile okula gelebilen 1 öğrenci puan üstünlüğüne göre direk haraketlilik grubuna seçilecektir. Böylelikle akranlarına göre daha az fırsata sahip öğrencilerin projede yer almalarına imkan verilecektir.
Projede yer alan öğrenciler üç hafta boyunca hafta içi Bulgaristan ve Polonya'daki otellerde staj yapacak ve bu ülkelere özgü yemek ve tatlı çeşitlerini öğrenecekler. Hafta sonları ise ortak okulların öğrencileri ile bu ülkelerin tarihi ve turistik yerlerine kültürel faaliyetler gerçekleştirecekler. Hareketlilik boyunca elde edilen kazanımlar ve beceriler, okulumuzda yapılacak konferanslar ve sunumlar ile diğer öğrencilerei, yemek fuarları ve basın yoluyla bölge halkına ve ulusal düzeyde yapılacak olan yemek yarışması ile daha fazla kitleye aktarılacaktır.
Yirmi dört aylık olarak hazırlanan projenin uygulanması, izlenmesi, değerlendirilmesi, yaygınlaştırılması ve nihai raporun faaliyetlerin organize edilmesi, projenin amaç ve hedeflerine en doğru biçimde ulaşmasının sağlanması , proje uygulama konusunda deneyimli ekibimiz tarafından ve yurt dışı ortak okullarımızın proje ekipleri tarafından yapılacaktır. Harcamaların izlenmesi ve denetlenmesinden denetleme komisyonu sorumlu olacaktır.
Proje kapsamında yer alan öğrenciler iş gücü piyasasının talep ettiği mesleki donanımlara sahip olacağından, öğrencilerin alanlarında iş bulabilmeleri kolaylaşacaktır. Böylece proje Türkiye ve Avrupa'nın işsizlik ile mücadelesine destek olacak ve işsizlik seviyesinin azalmasına katkı sağlanarak Avrupa 2020 Stratejisinde yer alan yüzde 75 istihdam hedefine katkı sağlayacaktır.. Ayrıca öğrencilerin yüksek öğrenime devam motivasyonu artacağından, meslek liselerinden üniversiteye geçiş yüzdesi artacaktır. Bu da Eğitim ve Öğretim 2020 kapsamında belirlenen yüksek öğrenime erişim oranının en az yüzde 40 oranına çıkartılmasına destek olacaktır.
1. Hareketlilik -Bulgaristan 3/23 Mart 2019
Resimler için Tıklayın -----> meb_iys_dosyalar/07/12/223074/fotograf_galerisi_3093511.html
2. Hareketlilik - Polonya 7/27 Nisan 2019
Resimler için Tıklayın -----> meb_iys_dosyalar/07/12/223074/fotograf_galerisi_3093538.html
3.Hareketlilik -Bulgaristan 09 Şubat/01 Mart 2020
Resimler için Tıklayın -----> meb_iys_dosyalar/07/12/223074/fotograf_galerisi_3093546.html
Başvuru Formu :
meb_iys_dosyalar/07/12/223074/dosyalar/2021_11/08184517_AVRUPADA-KI-STAJ-HIKAYEM.docx
Mülakat Çizelgesi:
Proje Çıktıları
Yemek Kitabı : meb_iys_dosyalar/07/12/223074/dosyalar/2021_11/09141634_Avrupa-daki-Staj-Hikayem-Yemek-Kitabi-bitti.pdf
Flash Bellek : meb_iys_dosyalar/07/12/223074/dosyalar/2021_11/09141818_WhatsApp-Image-2021-11-09-at-11.48.56-1.jpeg